Особенности строения сосцевидного и мыщелкового эмиссариев у плодов - Кульбаба, П.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Це дослідження присвячено вивченню морфологічних особливостей взаємовідношення інтра- та єкстракраніальних венозних утворень в ділянці основи черепа у плодів та новонароджених. Розглянуті варіанти будови соскоподібних та виросткових випускних вен, які мають велике функціональне значення у венозному відтоку від голови в пренатальному періоді розвитку та забезпечують з’єднання випускних вен з екстракраніальним руслом. The study is devoted to investigations of morphological peculiarities of the interrelations between the intra- and extracranial venous structures at the base of the skull, at fetases and newborn. Strukture of mastoid and condylar emissary vein was discribed. As a whole, due to the connections between the extracranial and intracranial venous systems through the emissary veins, the vascular system of the head is provided with a higher adaptational and compensatory ability.