Морфологические особенности яичников плодов от матерей с осложненной беременностью - Марковский, В.Д.; Куприянова, Л.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Комплексне вивчення яєчників плодів від матерів, вагітність у яких ускладнена еклампсією, виявило такі
особливості: достовірне зниження маси органу і показників основних його розмірів у порівнянні з такими в групі
контрольних спостережень. Збільшення відносного об’єму інтерстиціальної тканини поряд зі зменшенням
обсягу фолікулів. Виявлені особливості свідчать про внутрішньоутробне функціональне перенапруження
яєчників плодів від матерів, вагітність у яких ускладнена еклампсією. Гістологічна будова органу відповідає
гіперпластичному типу. Описані зміни у відповідності з даними літератури є ознакою полігландулярної
ендокринопатії у плодів від матерів з еклампсією і у подальшому онтогенезі можуть сприяти порушенню
гермінативної і ендокринної функцій організму. The complex investigation of the ovaries of the fetuses from the mothers whose pregnancy was complicated
by eclampsia revealed a significant reduction of the organ mass and size as compared to those in the control group,
an increase of the relative volume of the interstitial tissue, and a reduction of the follicle volume. The revealed
changes suggest an intrauterine functional overstrain of the fetal ovaries from the mothers whose pregnancy was
complicated by eclampsia. The histology findings of the organ corresponded to the hyperplastic type. According to
the literature, the aforementioned changes are the signs of polyglandularendocrinopathy in fetuses from mothers
with eclampsia; in the further ontogenesis, they can promote disorders of the germentative and endocrine functions
of the organism.