Вплив термічного та пластичного оброблення на температурно-часову стабільність аморфних стопів - Лисов, В.І.; Цареградська, Т.Л.; Турков, О.В.; Саєнко, Г.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Представлено результати дослідження впливу термоцикльовання, ізотермічного відпалу та оброблення тиском на температурно-часову стабільність аморфних стопів. Показано, що термоцикльовання (3 цикли нагрівання до T = Tk − 50 К з наступним охолодженням до кімнатної температури) збільшує температуру початку інтенсивної кристалізації Tk на 15—20 К; ізотермічний відпал упродовж 1 години при T = Tk − 50 К розширює ін- тервал термічної стабільности на 20—60 К, а оброблення аморфних стопів тиском до 225 МПа – на 20 К. Підвищення термічної стабільности аморфних стопів під впливом термооброблення та оброблення тиском можна пояснити зменшенням розмірів присутніх у аморфній фазі «вморожених» центрів кристалізації та формуванням наноструктурного стану. The results of investigation of influence of the isothermal annealing, thermocycling, and pressure treatment on temperature—temporal stability of amorphous alloys are presented. As shown, the thermocycling (three cycles of heating to the temperature T = Tk − 50 К with the subsequent cooling to the room temperature) increases the temperature of intensive-crystallization beginning, Tk, by 15—20 К. The isothermal annealing during 1 hour at temperature T = Tk − 50 К extends the interval of thermal stability up on 20— 60 К, and pressure treatment up to 225 MPa extends it up on 20 К. Enhance of thermal stability of amorphous alloys under influence of heat treatment and pressure treatment can be explained by downsizing of the ‘freeze-in’ centres of crystallization appearing in an amorphous phase and forming of the nanostructural state. Представлены результаты исследования влияния изотермического отжига, термоциклирования и обработки давлением на температурно-временную стабильность аморфных сплавов. Показано, что термоциклирование (3 цикла нагревания до температуры T = Tk − 50 К с последующим охлаждением до комнатной температуры) увеличивает температуру началаинтенсивной кристаллизации Tk на 15—20 К; изотермический отжиг в течение 1 часа при температуре T = Tk − 50 К расширяет интервал термиче- ской стабильности на 20—60 К, а обработка давлением до 225 МПа – на 20 К. Повышение термической стабильности аморфных сплавов под влиянием термообработки и обработки давлением можно объяснить уменьшением размеров имеющихся в аморфной фазе «вмороженных» центров кристаллизации и формированием наноструктурного состояния.