Фотоґенерація носіїв заряду в тонких плівках нанокомпозитів ПЕПК—С₆₀ - Заболотний, М.А.; Сорока, А.Ю.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Барабаш, Ю.М.; Давиденко, М.О.; Студзинський, С.Л.; Оласюк, О.П.; Рарата, О.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
На даний час є недостатньо вивченими етапи процесу фотоґенерації носіїв заряду аморфних напівпровідників з домішками. Було досліджено фотоґенераційні властивості аморфних напівпровідників, допованих фуллеренами в різних концентраціях. Встановлено, що температура топлення композитів полі-N-епоксипропілкарбазолу (ПЕПК) з фуллеренами С₆₀ зростає при збільшенні концентрації С₆₀. Спостерігалося збільшення ефективної температури при збільшенні концентрації С₆₀, що свідчить про участь С₆₀ у формуванні Кулонових пасток у центрах фотоґенерації носіїв заряду. Значення ефективної температури з точністю у 10% збігається із значенням температури топлення композитів ПЕПК +С₆₀. The process stages of charge-carriers’ photogeneration in amorphous semiconductors with impurities are under investigation until now. Photogeneration properties of amorphous semiconductors doped by fullerenes of various concentrations are studied. As revealed, the melting point of composites of poly-N-epoxypropylcarbazole (PEPC) with fullerene C₆₀ increases with growing C₆₀ concentration. Increase of effective temperature with growing C₆₀ concentration takes place, indicating the participation of C₆₀ in the formation of Coulomb traps in the centres of charge-carriers’ photogeneration. The value of effective temperature coincides with the value of the melting temperature of PEPC—C₆₀ composites with an accuracy of 10%. На данный момент недостаточно изученными являются этапы процесса фотогенерации носителей заряда аморфных полупроводников с примесями. Были исследованы фотогенерационные свойства аморфных полупроводников, допированных фуллеренами в разных концентрациях. Установлено, что температура плавления композитов поли-N-эпоксипропилкарбазола (ПЭПК) с фуллеренами С₆₀ возрастает при увеличении концентрации С₆₀. Наблюдалось увеличение эффективной температуры при увеличении концентрации С₆₀, что свидетельствует об участии С₆₀ в формировании кулоновских ловушек в центрах фотогенерации носителей заряда. Значение эффективной температуры с точностью в 10% совпадает со значением температуры плавления композитов ПЭПК + С₆₀.