Особливості йоноутворення поліолів у мас-спектрометрії з лазерною десорбцією/йонізацією - Настасієнко, Н.С.; Фесенко, Т.В.; Снегір, С.В.; Покровський, В.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
У роботі представлено результати мас-спектрометричних досліджень поліолів, а саме, сорбіту, ксиліту та маніту, методами лазерної десорбції/йонізації (ЛДЙ), матричностимульованої лазерної десорбції/йонізації
(МАЛДЙ) та графітоактивованої лазерної десорбції/йонізації (ГАЛДЙ).
Встановлено, що йоноутворення цих поліолів відбувається шляхом приєднання катіонів натрію та калію до невтральної молекулі поліолу в позитивній моді, а в неґативній – відщепленням протона. Порівняння мас-
спектрометричних даних, одержаних різними методами, довело, що використання графіту як матриці в методі ГАЛДЙ є найбільш ефективним
для дослідження поліолів. Цей ефект спричинений польовою десорбцією
поліолів, що відбувається внаслідок лазерного опромінення нанорозмірних дефектів поверхні графіту. The results of mass spectrometry investigation of polyols, namely, sorbitol,
koenlinite, and mannitol obtained by means of laser desorption/ionization
(LDI) mass spectrometry, matrix-assisted laser desorption/ionization
(MALDI) mass spectrometry, graphite-assisted laser desorption/ionization
(GALDI) mass spectrometry, are presented. As revealed, the formation of
positive ion of polyols occurs by means of association with sodium and potassium
cations, while formation of negative ion is the result of polyols’ deprotonating.
Comparison of mass spectrometry data obtained by various methods
proves that application of graphite as the matrix in GALDI MS is the
most efficient method for polyols’ investigation. This effect is associated
with field desorption of polyols caused by the interaction of laser irradiation
with nanoscale defects of graphite surface. В работе представлены результаты масс-спектрометрических исследований полиолов, а именно, сорбита, ксилита и маннита, методами лазерной
десорбции/ионизации (ЛДИ), матричностимулированной десорбции/ионизации (МАЛДИ) и графитоактивированной лазерной десорбции/ионизации (ГАЛДИ). Установлено, что ионообразование этих полиолов происходит путём присоединения катионов натрия и калия к
нейтральной молекуле полиола в позитивной моде, а в негативной – отщеплением протона. На основании масс-спектрометрических данных,
полученных разными методами, установлено, что использование графита
в качестве матрицы в методе ГАЛДИ является наиболее эффективным
для исследования полиолов. Этот эффект вызван полевой десорбцией полиолов, которая происходит вследствие лазерного облучения наноразмерных дефектов поверхности графита.