Межфазные взаимодействия в наноструктурированных полимер-полимерных смесях - Малышева, Т.Л.; Головань, С.В.; Климчук, Д.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Методом ИК-спектроскопии исследовано формирование сетки межмолекулярных взаимодействий в бинарных системах полиуретанмочевин с
неорганической солью LiCl или поливинилхлоридом (ПВХ). Показано
влияние химического строения гибких и ароматических жёстких сегментов эластомера на плотность сетки межмолекулярных водородных связей, процессы структурообразования и механические свойства композитов. При содержании в смеси 30—40% ПВХ получены наноструктурированные термоэластопласты с улучшенным комплексом механических
свойств. Методою ІЧ-спектроскопії досліджено формування сітки міжмолекулярних взаємодій у бінарних системах поліуретансечовин з неорганічною
сіллю LiCl або полівінілхльоридом (ПВХ). Показано вплив хемічної будови гнучких та ароматичних цупких сеґментів елястоміру на щільність
сітки міжмолекулярних водневих зв’язків, процеси структуроутворення
та механічні властивості композитів. При вмісті в суміші 30—40% ПВХ
одержано наноструктуровані термоелястопласти з покращеним комплексом механічних властивостей. Formation of a network of intermolecular interactions in the poly(urethaneurea)—LiCl
and poly(urethane-urea)—poly(vinyl chloride) systems is investigated
by IR spectroscopy. Influence of chemical structure of flexible and rigid
segments of elastomers on density of intermolecular hydrogen bonds’ network,
structure formation processes and mechanical properties of composites
is shown. Nanostructured thermoplastic elastomers based on 30—40% PVC
mixtures with improved mechanical properties are obtained.