Особливості йоноформування фуллерену С₆₀ в мас-спектрометрії з лазерною десорбцією/йонізацією - Карпенко, О.Б.; Снегір, С.В.; Кизима, О.А.; Тропін, Т. В.; Авдєєв, М.В.; Покровський, В.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
У роботі методою безматричної лазерної десорбції/йонізації (ЛДЙ) досліджено йоноформування фуллерену С60, осадженого з розчинників з різними
фізико-хемічними властивостями. За характером одержаних мас-спектрів
встановлено, що процеси йоноутворення при ЛДЙ фуллерену С60, осадженого з N-метил-2-пірролідона (NMP), толуолу (TL), дисульфіду кремнію
(CS2) на поверхню крицевого підложжя, відбуваються по-різному. Встановлено, що присутність молекуль розчинника N-метил-2-пірролідона в осадженій фуллереновій плівці стимулює фотополімеризацію фуллерену С60
під час ЛДЙ. Виявлено, що процес утворення фуллеренпохідних структур
типу [С120−2n]
+ та [С180−2n]
+ в йонному джерелі мас-спектрометра характерний
для фуллерену, осадженого з толуолу, тоді як осадження з CS2 пригнічує
утворення таких структур. Ion formation of C60 fullerene precipitated from solvents with various physical
and chemical properties is investigated by matrix-free laser desorption—
ionization (LDI). As found from character of obtained mass spectra of fullerene,
the processes of ion formation of C60 fullerene precipitated onto surface
of steel substrate from N-methyl pyrrolidone (NMP), from toluene (TL), and
from disulphide carbon (CS2) occur in different ways in LDI experiment. As
found out, the presence of NMP solvent molecules in precipitated fullerene
film induces photopolymerization of C60 fullerene. As revealed, the formation
of fullerene derivative structures such as [С120−2n]
+ and [С180−2n]
+ in ion
source of mass spectrometer is attributed to fullerene precipitated from toluene,
whereas precipitation from CS2 suppresses formation of such structures. В работе методом безматричной лазерной десорбции/ионизации (ЛДИ) исследовано ионоформирование фуллерена С60, осаждённого из растворителей с разными физико-химическими свойствами. По характеру полученных масс-спектров установлено, что процессы ионообразования при ЛДИ
фуллерена С60, осаждённого из N-метил-2-пирролидона (NMP), толуола
(TL), дисульфида кремния (CS2) на поверхность стальной подложки, происходят по-разному. Установлено, что присутствие молекул растворителя
N-метил-2-пирролидона в осаждённой фуллереновой плёнке стимулирует
фотополимеризацию фуллерена С60 во время ЛДИ. Выявлено, что процесс
образования фуллеренпроизводных структур типа [С120−2n]
+ и [С180−2n]
+ в
ионном источнике масс-спектрометра характерен для фуллерена, осаждённого из толуола, тогда как фуллерен, осаждённый из CS2, подавляет образование таких структур.