Исследование термостойкости Me—C-нанокомпозитов - Золотаренко, Ал.Д.; Рогозинская, А.А.; Помыткин, А.П.; Лавренко, В.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
В данной работе исследована термостойкость нанокомпозитов Me—C (Me = Fe, Со и Ni), полученных совместным испарением в дуговом разряде механической смеси ферромагнитных порошков с графитом. Выполненные исследования показали, что полученные Me—C-нанокомпозиты окисляются в более широком интервале температур, чем чистая сажа. Снижение температуры начала их окисления можно объяснить наличием в них аморфной сажеподобной составляющей. Увеличение верхнего интервала температур окисления может быть вызвано окислением многослойных нанотрубок и ферромагнетиков, катализаторами роста которых они являются. У даній роботі виконано дослідження термостійкости нанокомпозитів Me—C (Me = Fe, Co і Ni), одержаних сукупним випаровуванням у дуговому розряді механічної суміші феромагнетних порошків із графітом. Виконані дослідження показали, що одержані Me—C-нанокомпозити окиснюються в більш широкому інтервалі температур, аніж чиста сажа. Зниження температури початку їх окиснення можна пояснити наявністю в них аморфної сажоподібної складової. Збільшення верхнього інтервалу температур окиснення може бути викликане окисненням багатошарових нанорурок і феромагнетиків, каталізаторами зростання яких вони є. In a given work, the thermal stability of the Me—C (Me = Fe, Co, and Ni) nanocomposites obtained by simultaneous co-evaporation in an arc discharge of the mechanical mixture of ferromagnetic powders with graphite is investigated. The performed studies show that the fabricated Mg—C nanocomposites are oxidized in a wider temperature range than the pure carbon black. The decrease of their oxidation-beginning temperature can be explained by the presence of anamorphous soot-like component. Increasing the upper temperature range of oxidation can be caused by the oxidation of multiwall nanotubes and ferromagnetic materials, which are the catalysts of their growth.