Фазовий склад та електрофізичні властивості плівок заліза - Воробйов, С.І.; Однодворець, Л.В.; Пилипенко, О.В.; Чорноус, А.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
У роботі представлено результати комплексного дослідження фазового
складу та електрофізичних властивостей плівок заліза. Показано, що вони мають ОЦК-структуру з параметром ґратниці, який збігається з даними для масивних зразків, за умови, що їх термообробка відбувається до
деякої оптимальної, розмірнозалежної температури (То = 735 К), перегрів
вище якої викликає зародження оксидної фази. На основі експериментальних залежностей температурного коефіцієнта опору плівок ОЦК-Fe до і
після нанесення на них покриття Gd встановлено, що наявність покриття
на поверхні базисних плівок підвищує розсіювальну здатність зовнішніх
поверхонь і меж зерен для носіїв електричного струму. The results of comprehensive analysis of the phase composition and electrophysical
properties of Fe films are presented. As shown, they have f.c.c.
structure with a lattice parameter, which is matched with data for massive
samples, if their thermal treatment is performed at some optimal sizedependent
temperature (Тo = 735 K). Overheating causes oxide-phase nucleation.
As determined on the basis of experimental dependences of temperature
coefficient of the b.c.c.-Fe films’ resistance before and after deposition of Gd
coating onto their surfaces, the presence of coating on the surface of base
films improves scattering power of their external surface and grain boundaries
for current carriers. В работе представлены результаты комплексного исследования фазового
состава и электрофизических свойств плёнок Fe. Показано, что они имеют
ОЦК-структуру с параметром решётки, который совпадает с данными для
массивных образцов, при условии, что их термообработка происходит до
некоторой оптимальной, размернозависимой температуры (То = 735 К),
перегрев выше которой вызывает зарождение оксидной фазы. На основе
экспериментальных зависимостей температурного коэффициента сопротивления плёнок ОЦК-Fe до и после нанесения на них покрытия Gd установлено, что наличие покрытия на поверхности базисных плёнок повы-шает рассеивающую способность их наружных поверхностей и границ
зёрен для носителей электрического тока.