Окрашивание нанолистов оксида графена и цветные полимерные композиции на их основе - Шульга, Ю.М.; Баскаков, С.А.; Золотаренко, А.Д.; Кабачков, Е.Н.; Мурадян, В.Е.; Войлов, Д.Н.; Смирнов, В.А.; Мартыненко, В.М.; Щур, Д.В.; Помыткин, А.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
Водные суспензии нанолистов оксида графена (НЛОГ), полученные
эксфолиацией оксида графита, были обработаны растворами красителей.
Установлено, что добавление таких красителей как нейтральный красный, бриллиантовый зелёный и родамин приводит к разрушению водной
суспензии НЛОГ и выпадению оксида графена в осадок. Отмытые от излишка красителя осадки образовали при повторном диспергировании
устойчивые суспензии окрашенных НЛОГ в воде или диметилформамиде.
Окрашивание нанолистов оксида графена сопровождается смещением
основных полос поглощения красителя в сторону больших длин волн.
Установлено также, что устойчивость красителя к ультрафиолетовому
облучению при нанесении его на НЛОГ существенно увеличивается. Водні суспензії нанолистів оксиду графену (НЛОГ), одержані ексфоліацією оксиду графіту, були оброблені розчинами барвників. Встановлено, що
додавання таких барвників як нейтральний червоний, діамантовий зелений і родамін Ж призводить до руйнування водної суспензії НЛОГ і випадіння оксиду графену в осад. Відмиті від надлишку барвника осади утворили при повторному дисперґуванні стійкі суспензії забарвлених НЛОГ у
воді або диметилформаміді. Фарбування нанолистів оксиду графену супроводжується зміщенням основних смуг поглинання барвника в бік більших хвильових довжин. Встановлено також, що стійкість барвника до
ультрафіолетового опромінення при нанесенні його на НЛОГ істотно збільшується. The aqueous suspensions of graphene-oxide nanosheets (GONS) fabricated by
the exfoliation of the graphite oxide have treated with dye solution. Asfound, the addition of such dyes as neutral red, brilliant green, and rhodamine
leads to failure of an aqueous GONS suspension and precipitation of
graphene oxide. Deposits separated from excess dye form the stable suspension
of coloured GONS in water or dimethylformamide, during the second
dispersion. Colouring of GONS is accompanied by a shift of the main absorption
bands of dye toward longer wavelengths. As revealed, the dye stability to
the ultraviolet irradiation, when applying dye to the GONS, increases significantly.