Структура та властивості потрійних поліелектроліт– металічних комплексів, підданих дії постійного магнітногополя - Демченко, В.Л. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
Досліджено вплив постійного магнітного поля (B = 0,1 Тл) на структурну організацію, термомеханічні та електричні властивості потрійних поліелектроліт–металічних комплексів, одержаних на основі поліелектролітних комплексів з еквімольним співвідношенням протилежно заряджених поліелектролітів (пектину і поліетиленіміну) та йонів перехідних металів Cu²⁺ , Ni²⁺ або Co²⁺ . Встановлено, що в міжмолекулярному просторі всіх полімер– металічних систем існують металополімерні комплекси; при цьому під дією постійного магнітного поля відбувається збільшення Бреґґової віддалі між шарами макромолекул, координованих йонами Cu²⁺ і Ni²⁺ та її зменшення у випадку катіонів Co²⁺ . Показано, що для вихідного поліелектролітного комплексу та полімер–металічних систем з Cu²⁺ й Ni²⁺ , підданих дії постійного магнітного поля, має місце зниження температури структурного склування, тоді як у випадку з Co²⁺ відбувається її підвищення. Всі полімер–металічні системи, піддані дії постійного магнітного поля, характеризуються підвищенням електропровідності на 1–1,5 порядки. The effect of a constant magnetic field (B = 0.1 T) on the structural organization, thermomechanical and electrical properties of triple polyelectrolyte– metal complex obtained from polyelectrolyte complexes with equimolar ratio of oppositely charged polyelectrolyte (pectin and polyethyleneimine) and transition metal ions, Cu²⁺ , Ni²⁺ , or Co²⁺ , is studied. As revealed, the intermolecular space of all polymer–metal systems is filled with metal–polymer complexes. Under the effect of a constant magnetic field, the Bragg distance between the layers of macromolecules coordinated by Cu²⁺ and Ni²⁺ ions is increased, and in the case of Co²⁺ cations, it is decreased. As shown, in the initial polyelectrolyte complex and polymer–metal systems with Cu²⁺ and Ni²⁺ subjected to a constant magnetic field, the structural glass-transition temperature decreases, whereas in the case of Co²⁺ , it increases. All polymer–metal systems subjected to a constant magnetic field are characterized by conductivity increased by 1–1.5 order of magnitude. Исследовано влияние постоянного магнитного поля (B = 0,1 Тл) на структурную организацию, термомеханические и электрические свойства тройных полиэлектролит–металлических комплексов, полученных на основе полиэлектролитных комплексов с эквимольным соотношением противоположно заряженных полиэлектролитов (пектина и полиэтиленимина) и ионов переходных металлов Cu²⁺ , Ni²⁺ или Co²⁺ . Óстановлено, что в межмолекулярном пространстве всех полимер–металлических систем существуют металлополимерные комплексы; при этом под действием постоянного магнитного поля происходит увеличение брэгговского расстояния между слоями макромолекул, координированных ионами Cu²⁺ и Ni²⁺ и его уменьшение в случае катионов Co²⁺ . Показано, что для исходного полиэлектролитного комплекса и полимер–металлических систем с Cu²⁺ и Ni²⁺ , подверженных действию постоянного магнитного поля, имеет место снижение температуры структурного стеклования, тогда как в случае с Co²⁺ происходит её повышение. Все полимер–металлические системы, подверженные действию постоянного магнитного поля, характеризуются повышением электропроводности на 1–1,5 порядка.