Одержання гібридних нанокристалів з використанням наномагнетиту та наночастинок Ag у водних розчинах - Кравцова, А.С.; Коров’янко, О.О.; Стратійчук, І.Б.; Буркут, В.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
В роботі представлено методу синтезу гібридних наносистем на основі наночастинок срібла та магнетиту. Досліджено вплив системи відновників на процес формування та швидкість утворення наночастинок срібла, вплив природи желатину на їх морфологію, стабільність розчинів у часі та інтенсивність плазмового резонансу. Запропоновано альтернативні методи відновлення солей арґентуму алкалоїдами — галовою кислотою та пірокатехіновим альдегідом. Показано можливість одержання стабільних колоїдних розчинів гетероструктур нанокристалів оксиду заліза та плазмового металу складу Fe₃O₄–Ag. A given paper presents a method for synthesis of hybrid nanosystems based on silver nanoparticles and magnetite. The influence of reductants on both the formation and the forming rate of silver nanoparticles, the effect of gelatine nature on their morphology, stability of solutions in time, and intensity of the plasmon resonance are investigated. Alternative methods of argentum salts recovering by such alkaloids as gallic acid and pyrocatechin aldehyde are proposed. The possibility of fabrication of the stable colloid solutions of heterostructures based on the iron oxide and plasmon metal (Fe₃O₄–Ag) nanocrystals is shown. В работе представлен метод синтеза гибридных наносистем на основе наночастиц серебра и магнетита. Исследовано влияние системы восстановителей на процесс формирования и скорость образования наночастиц серебра, влияние природы желатина на их морфологию, стабильность растворов во времени и интенсивность плазменного резонанса. Предложены альтернативные методы восстановления солей серебра алкалоидами — галловой кислотой и пирокатехиновым альдегидом. Показана возможность получения стабильных коллоидных растворов гетероструктурнанокристаллов оксида железа и плазменного металла состава Fe₃O₄–Ag.