Накопление электрического заряда наночастицами меди - Шевченко, А.Б.; Мельник, А.Б. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
На основе методов компьютерного моделирования построен формализм, позволяющий определять энергию и электрический заряд, накапливаемые металлическими наночастицами. Показано, что внешним электрическим полем можно увеличить заряд частицы. Для малых кластеров меди (из 10²–10³ атомов) получены значения физических характеристик (энергии, заряда, потенциала электрического поля), обуславливающих их стабильность. На основі метод комп’ютерного моделювання побудовано формалізм, що уможливлює визначати енергію і електричний заряд, яких накопичують металеві наночастинки. Показано, що зовнішнім електричним полем можна збільшити заряд частинки. Для малих кластерів міді (із 10²–10³ атомів) одержано значення фізичних характеристик (енергії, заряду, потенціалу електричного поля), які обумовлюють їхню стабільність. The formalism for determination of the energy and electrical charge, which are accumulated by the metal nanoparticles, is constructed, using computer modelling techniques. As shown, the particle charge may be increased by the external electric field. The values of the physical characteristics (energy, charge, electric potential) for small clusters of copper (consisting of 10²–10³ atoms) corresponding to their stability are obtained.