Фізико-хімічні особливості аморфних сплавів Al₈₇Dy₅(Ni/Fe)₈ - Бойчишин, Л.М.; Ковбуз, М.О.; Герцик, О.М.; Котур, Б.Я.; Носенко, В.К. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
Різними фізико-хімічними методами досліджено властивості аморфних металевих сплавів (АМС) Al₈₇Dy₅Ni₈ та Al₈₇Dy₅Fe₈ . Показано, що заміна Ni на Fe призводить до підвищення температури фазових переходів аморфного сплаву Al₈₇Dy₅Fe₈ у порівнянні зі сплавом Al₈₇Dy₅Ni₈ . Введення Fe у склад сплаву Al₈₇Dy₅Fe₈ призводить до розширення температурного інтервалу стабільности електроопору (∆T = 300°). Відпал АМС Al₈₇Dy₅Ni₈ до температури 607 К, а АМС Al₈₇Dy₅Fe₈ — до 641 К зумовлює високу корозійну стійкість у розчинах із різним рН. Properties of the Al₈₇Dy₅Ni₈ and Al₈₇Dy₅Fe₈ amorphous metallic alloys (AMA) are studied by different physical and chemical methods. As shown, the substitution of Ni for Fe results in the increase of phase-transition temperature of the Al₈₇Dy₅Fe₈ amorphous alloy in comparison with the Al₈₇Dy₅Ni₈ alloy. Introduction of Fe into the alloy increases the stability of an electrical resistance in a wide temperature range of ∆T = 300°. Annealing of the Al₈₇Dy₅Ni₈ АМA to 607 К and of the Al₈₇Dy₅Fe₈ АМA to 641 К leads to high corrosive stability within the solutions of wide рН ranges. Различными физико-химическими методами исследованы свойства аморфных металлических сплавов (АМС) Al₈₇Dy₅Ni₈ и Al₈₇Dy₅Fe₈ . Показано, что замена Ni на Fe приводит к повышению температуры фазовых переходов аморфного сплава Al₈₇Dy₅Fe₈ в сравнении со сплавом Al₈₇Dy₅Ni₈ . Введение Fe в состав сплава Al₈₇Dy₅Fe₈ приводит к расширению температурного интервала стабильности электросопротивления (∆T = 300°). Отжиг АМС Al₈₇Dy₅Ni₈ до температуры 607 К, а АМС Al₈₇Dy₅Fe₈ — до 641 К обусловливает высокую коррозионную стойкость в растворах с разным рН.