Гетерокоагуляция модифицированных полисахаридами и функционализированных фолатами наночастиц платины с раковыми клетками - Эстрела-Льопис, В.Р.; Чевычалова, А.В.; Фесенко, Е.М.; Довбешко, Г.И.; Литвин, П.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
Разработан метод синтеза таргетных, функционализированных фолатами
и модифицированных полисахаридами наночастиц платины PtПС–ФК и
исследовано их влияние на опухолевые клетки различного онкогенеза.
Оптимальные условия синтеза PtПС–ФК установлены на основе электроповерхностных и спектральных исследований формирования адсорбционного слоя полисахаридов и фолатов на поверхности наночастиц. Установлена оптимальная концентрация реагентов, условия (время, температура, порядок смешивания) для синтеза нанокомпозитов PtПС–ФК. На основе исследований гетерокоагуляции PtПС–ФК с раковыми клетками и
кинетики цитотоксического эффекта определено токсическое действие
таких частиц на раковые клетки и селективность в сравнении со здоровыми клетками. При исследовании использованы методы атомносиловой, электронной и оптической микроскопии и ИК-спектроскопия. Розроблено метод синтезу тарґетних, функціоналізованих фолатами та
модифікованих полісахаридами наночастинок платини PtПС–ФК, досліджено їх вплив на пухлинні клітини різного онкогенезу. Оптимальні умови синтезу PtПС–ФК встановлено на основі електроповерхневих і спектральних досліджень формування адсорбційного шару полісахаридів та фолатів на поверхні наночастинок. Встановлено оптимальну концентрацію
реаґентів, умови (час, температура, порядок змішування) для синтезу нанокомпозитів PtПС–ФК. На основі досліджень гетерокоаґуляції PtПС–ФК з
клітинами раку крові та кінетики цитотоксичного ефекту визначено токсичну дію таких частинок на ракові клітини та її селективність у порівнянні з впливом на здорові клітини. При досліджені використано методи
атомно-силової, електронної й оптичної мікроскопії та ІЧ-спектроскопію. The method for synthesis of targeted platinum nanoparticles (PtPS–F) functionalized
by folate and modified by polysaccharides is developed, and the
effect of these polysaccharides on tumour cells of different carcinogenesis is
studied. Optimal conditions for the PtPS–F synthesis are revealed, based on
spectral and electrosurface studies of formation of the adsorption layer of
polysaccharides and folate on the surface of nanoparticles. The optimum concentration
of reactants and the conditions (time, temperature, sequence of
mixing) for the synthesis of the PtPS–F nanocomposites are established. The
toxic effect of nanocomposites on the cancer cells and its selectivity in comparison
with healthy cells are determined by means of investigation of heterocoagulation
and kinetics of cytotoxic effect. The methods of atomic force,
electron and optical microscopies as well as IR-spectroscopy are used.