Дослідження феномену реверсу рангів при застосуванні методів парних порівнянь - Циганок, В.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2008)
Проаналізовано причини порушення ранжирування (виникнення реверсу рангів) альтернатив у процесі визначення їх ваг із застосуванням методів парних порівнянь. Розглянуто випадки додавання та виключення деякої альтернативи до/з множини альтернатив, що підлягають оцінюванню. Запропоновано метод обчислення усереднених ваг альтернатив на базі матриць парних порівнянь, одержаних від групи експертів, який дозволяє зберегти ранжирування у разі додавання альтернативи до множини тих, що розраховано раніше. У результаті експериментального дослідження одержано основні характеристичні параметри запропонованого методу. Проанализированы причины нарушения ранжирования (возникновения реверса рангов) альтернатив при определении их весов с применением методов парных сравнений. Рассмотрены случаи добавления и исключения некоторой альтернативы к(из) множеству(а) альтернатив, подлежащих оцениванию. Предложен метод вычисления усредненных весов альтернатив на основе матриц парных сравнений, полученных от группы экспертов, который позволяет сохранить ранжирование при добавлении альтернативы к множеству тех, что были рассчитаны ранее. В результате экспериментального исследования получены основные характеристические параметры предложенного метода. The reasons of alternatives’ ranking derangement (rank reversal), observed while calculating their weights using pair-wise comparison methods, are analysed. Cases of alternative addition to and its exclusion from the set of evaluated alternatives are considered. The method of averaged weights’ calculation based on pair-comparisons’ matrices, obtained from expert group, that allows to save the ranking after adding a new alternative to the set of alternatives, whose weights were calculated before, is proposed. As a result of experimental investigation, the main characteristic parameters of the proposed method were obtained.