Мартенситне перетворення при формуванні системи наночастинок у стопі Cu–Al–Mn після відпалу в магнітному полі - Тітенко, А.М.; Перекос, А.О.; Демченко, Л.Д. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
В роботі розглянуто вплив режимів старіння високотемпературної фази стопу Cu–Al–Mn на подальше мартенситне перетворення. Вивчали морфологію перебігу мартенситного перетворення стопу внаслідок старіння із застосуванням відпалу в постійному магнітному полі з різною орієнтацією зразка відносно поля та без поля для безпосереднього керування процесом індукування мартенситу охолодження. Виконувалися дослідження температурних залежностей електроопору, магнітної сприйнятливости, а також температурних і польових залежностей намагнетованости. Відмічено тенденцію орієнтованого росту наночастинок фази виділення за напрямком прикладеного поля та збільшення об’ємної частки цих наночастинок при термомагнітному обробленні матеріалу, що сприяє зворотності індукованого мартенситного перетворення. A given paper considers the influence of ageing regimes of high-temperature phase on subsequent martensitic transformation in Cu–Al–Mn alloy. The morphology of martensitic transformation behaviour because of alloy ageing under an annealing in a constant magnetic field with various sample orientation with respect to the field and without the field is studied for direct governing of the process of martensite induction at cooling. The temperature dependences of electrical resistance, magnetic susceptibility, and the temperature and field dependences of magnetization are investigated. The tendency of oriented growth of the precipitation-phase particles along a direc-tion of applied field and the increase of volume fraction of these particles under thermal magnetic processing of material favouring a reversibility of induced martensitic transformation are revealed. В работе рассмотрено влияние режимов старения высокотемпературной фазы сплава Cu–Al–Mn на последующее мартенситное превращение. Изучали морфологию протекания мартенситного превращения сплава в результате старения с применением отжига в постоянном магнитном поле с разной ориентацией образца к полю и без поля для непосредственного управления процессом индуцирования мартенсита охлаждения. Выполнялись исследования температурных зависимостей электросопротивления, магнитной восприимчивости, а также температурных и полевых зависимостей намагниченности. Отмечена тенденция ориентированного роста наночастиц фазы выделения по направлению прикладываемого поля и увеличения объёмной доли этих наночастиц при термомагнитной обработке материала, что способствует обратимости индуцированного мартенситного превращения.