Вплив наночастинок на особливості перебігу мартенситного перетворення в зістарених стопах системи Cu–Al–Mn - Тітенко, А.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
Когерентні наночастинки, яких успадковано мартенситними кристалами, змінюють параметри мартенситного перетворення. В роботі з’ясовано
немонотонну зміну температурного гістерезису мартенситного β₁ ↔ γ’ перетворення зі збільшенням часу за фіксованої температури старіння.
Вивчено вплив режимів старіння стопів системи Cu–Al–Mn на надпружню поведінку аустенітної та мартенситної фаз. Максимальна величина
надпружньої деформації, яку виявлено в аустенітному стані, відповідає
мінімальній ширині температурного гістерезису мартенситного перетворення в стопах системи Cu–Al–Mn. Наявність наночастинок фази виділення збільшує напруження для утворення мартенситу в стопах Cu–Mn–Al у полі механічних напружень. The coherent nanoparticles inherited by martensite crystals change parameters
of martensitic transformation. This paper considers a non-monotonic
behaviour of temperature hysteresis of martensitic β₁ ↔ γ’ transformation at
the increase of ageing time at the fixed temperature. The effect of Cu–Al–Mn
alloys ageing regimes on superelastic behaviour of austenitic and martensitic
phases are studied as well. The maximum value of superelastic strain in austenite
state corresponds to a minimum width of martensitic-transformation
temperature hysteresis for Cu–Al–Mn alloys. The presence of precipitationphase
nanoparticles increases a strain for the martensite formation in Cu–
Mn–Al alloys under mechanical-stress field. Когерентные наночастицы, которые унаследованы мартенситными кристаллами, изменяют параметры мартенситного превращения. В работе
выявлено немонотонное изменение температурного гистерезиса мартенситного β₁ ↔ γ’-превращения с увеличением времени при фиксированной
температуре старения. Изучено влияние режимов старения сплавов системы Cu–Al–Mn на сверхупругое поведение аустенитной и мартенситной
фаз. Максимальная величина сверхупругой деформации, которая обнаружена в аустенитном состоянии, соответствует минимальной ширине
температурного гистерезиса мартенситного превращения в сплавах системы Cu–Al–Mn. Наличие наночастиц фазы выделения увеличивает
напряжение для образования мартенсита в сплавах Cu–Mn–Al в поле механических напряжений.