Оценка состояния фетоплацентарного комплекса при внутриутробном инфицировании плода в динамике беременности - Джафарова, С.Р.; Танько, О.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
На теперішній час внутрішньоутробні інфекції є однією з основних причин репродуктивних втрат, зумовлюючи від 5,7% до 30,0% неонатальної захворюваності та 15,4%-20,6% мертвонароджень. В результаті дослідження встановлено, що внутрішньоутробне інфікування (ВУІ) в ранні терміни вагітності призводить до аномалій розвитку плідного яйця та самовільного переривання вагітності. У II та III триместрах наслідком ВУІ є різні ускладнення вагітності: загроза переривання, пізній гестоз, анемія, інфекційні захворювання сечових шляхів, синдром затримки розвитку плода. При проведенні доплерометричного дослідження при ВУІ виявлено значні гемодинамічні порушення в маткових артеріях, артеріях пуповини, середній мозковій артерії плода. Найвиразніші зміни у системі мати-плацента-плід спостерігаються при поєднанні хламідійної та уреаплазменої інфекцій. Now intrauterine infections are one of the principal causes of reproductive losses, in which neonatal morbidity level is 5.7% to 30% and that of stillbirth is 15.4% to 20.6%. The research has shown that an intrauterine infection in early pregnancy results in abnormalities of the fetal egg development and spontaneous abortion. In II and III trimesters, the consequences of IUI are various complications of pregnancy: a threat of a premature birth, late gestosis, anemia, infectious urinary diseases and the syndrome of intrauterine growth retardation of the fetus. Dopplerometry of IUI has revealed expressed hemodynamic shifts in the uterine arteries, umbilical arteries and medial cerebral artery of the fetus. The most expressed abnormalities in the system mother-placenta-fetus are observed when the chlamydia infection is combined with the ureaplasmic one.