Структурні перетворення за підвищених температур нанодисперсного діоксиду кремнію, одержаного за золь—ґель технологією - Свідерський, В.А.; Кравець, О.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Вивчено термоеволюцію справжньої густини та поліморфні перетворення нанодисперсного діоксиду кремнію, одержаного методою золь—ґель процесу з тетраетоксисилану, в залежности від природи DCCA добавки. Природа реакційного середовища (органічного розчинника) на стадії одержання SiO2 відноситься до числа найважливіших параметрів для управління поліморфними перетвореннями та еволюцією густини при термообробці до 1573 К. The thermal evolution of absolute density and polymorphic transformations of finely dispersed silicon dioxide obtained by sol—gel method from tetraethoxysilane are studied for various environments and nature of DCCA additive. The nature of reaction environment (organic solvent) on the stage of SiO2 fabrication is one of the most important parameters for control of both the polymorphic transformations and the density evolution of SiO2 during the thermal treatment up to 1573 K. Изучены термоэволюция истинной плотности и полиморфные превращения нанодисперсного диоксида кремния, полученного методом золь—гель процесса из тетраэтоксисилана, в зависимости от природы DCCA добавки. Природа реакционной среды (органического растворителя) на стадии получения SiO2 относится к числу важнейших параметров для управления полиморфными превращениями и эволюцией плотности при термообработке до 1573 К.