Перспективи створення комбінованих лікарських засобів на основі високодисперсного кремнезему - Горбик, П.П.; Пентюк, О.О.; Штатько, О.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Фізико-хімічні властивості поверхні ВДК є унікальними, забезпечуючи
його численні біологічні ефекти: високу гідрофільність, спорідненість до
білків, адсорбцію мікроорганізмів та низки низькомолекулярних речовин,
переважно азотовмісних. Зазначені властивості ВДК, а також здатність
модулювати фармакокінетику та біотрансформацію інших лікарських засобів при сумісному застосуванні, дозволяють використовувати його не
лише як засіб аплікаційної та ентеральної терапії, але і як матрицю-носій
при створенні комбінованих препаратів. Створення комплексних засобів на
базі ВДК є перспективним напрямом у фармації. Зразки таких препаратів
(аквасил, силоглюкан, фітосилард, лізосил, лізетокс, флотоксан та ін.) зараз знаходяться на ріжних стадіях розробки, доклінічних та клінічних випробувань. The physical and chemical properties of highly refined amorphous silica surface
are unique, providing its numerous biological effects: high hydrophilicity,
affinity to proteins, adsorption of microorganisms and a number of lowmolecular
substances, mainly nitrogen-containing ones. The specified properties
of amorphous silica and its ability to modulate pharmacokinetics and biotransformation
of other medications under joint administration allow the use
of this material not only as the medication for application and enteral therapy,
but also as the matrix-carrier for the fabrication of the combined drugs. The
fabrication of the combined drugs based on amorphous silica holds considerable
promise for pharmacy. A number of medications (Aquasil, Siliglucan, Fitosilard,
Lysosil, Lysetox, Flotoxan etc.) are now at different stages of development,
preclinical and clinical trials. Физико-химические свойства поверхности ВДК являются уникальными,
обеспечивая его многосторонние биологические эффекты: высокую гидрофильность, сродство к белкам, адсорбцию микроорганизмов и ряда низкомолекулярных веществ, преимущественно азотосодержащих. Указанные свойства ВДК, а также способность модулировать фармакокинетику
и биотрансформацию других лекарственных средств при совместном применении, позволяют использовать его не только как средство аппликационной и энтеральной терапии, но и как матрицу-носитель при создании
комбинированных препаратов. Создание комбинированных средств на
основе ВДК является перспективным направлением в фармакологии. Образцы таких лекарственных препаратов (аквасил, силоглюкан, фитосиллард, лизосил, лизетокс, флотоксан и др.) сейчас находятся на разных
стадиях разработки, доклинических и клинических испытаний