Биоколлоидная химия, биофлотационное извлечение нано- и коллоидного золота из растворов и минеральных дисперсий - Ульберг, З.Р.; Ващенко, А.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Показана возможность селективной гетерокоагуляции клеток Bacillus cereus и наночастицзолота в присутствии других минералов. Установлено, что клетка является базовым элементом, определяющим заряд образующихся биоминеральных флокул и состав связанных с ней минеральных компонентов. Показана высокая эффективность использования биофлокулярной флотации в процессах извлечения золота из разбавленных суспензий и золотосодержащих руд. Показано можливість селективної гетерокоаґуляції клітин Вacillus cereus та наночастинок золота в присутности інших мінералів. Встановлено, що клітина являє собою базовий елемент, який визначає заряд біомінеральних фльокуль та склад пов’язаних з нею мінеральних компонентів. Показано високу ефективність використання біофльокулярної фльотації в процесах вилучення золота з розведених суспензій та золотовмісних руд. The possibility of selective heterocoagulation of Bacillus cereus cells and nanosize gold particles in the presence of other minerals is shown. As revealed, the cell is the base element determining the charge of forming biomineral floccule and the composition of relevant mineral components. High efficiency of bioflotation in the processes of gold extraction from the dilute suspensions of gold-containing ores is shown.