Дисахариди як медіатори сорбції n-ацетилнейрамінової кислоти на поверхні наночастинок кремнезему - Цендра, О.М.; Лобанов, В. В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Розрахунками методою СУП МО ЛКАО у валентнім наближенні РМ3 рівноважної просторової будови та енергетики утворення адсорбційних комплексів NANA на поверхні наночастинки кремнезему, сформованих як при безпосереднім контакті, так і за участи дисахаридів (сахарози (Sacch) і лактози (Lac)), виявлено, що їх існування забезпечується водневими зв’язками між поверхнею кремнезему та адсорбованою молекульою, а також латеральними взаємодіями в адсорбційнім шарі. Встановлено структурувальну роль поверхні кремнезему. The equilibrium spatial structures and the values of formation energies for some complexes of N-acetylneuraminic acid on silica surface are calculated using the quantum-chemical SCF MO LCAO method within the scope of the РМ3 valence approximation. The adsorption complexes are formed both by direct contact and with participation of disaccharides (i.e. saccharose (Sacch) and lactose (Lac)). In both cases, hydrogen bonds are formed between the silica surface and the absorbed molecules. Lateral interactions are also revealed in the adsorption layer. The role of the silica surface as a restructuring agent is shown. Расчеты методом СУП МО ЛКАО в валентном приближении РМ3 равновесного пространственного строения и энергетики образования адсорбционных комплексов NANA на поверхности наночастички кремнезема, сформированных как при непосредственном контакте, так и при участии дисахаридов (сахарозы (Sacch) и лактозы (Lac)), показали, что их существование обеспечивается водородными связями между поверхностью кремнезема и адсорбированной молекулой, а также латеральными взаимодействиями в адсорбционном слое. Установлена структурирующая роль поверхности кремнезема.