Будова молекулярних форм кремнезему за результатами розрахунків методою функціоналу густини - Поліщук, О.В.; Лобанов, В.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Запропоновано моделі неорганічних фуллеренів — порожнистих каркасних наночастинок поліедричної морфології на основі діоксиду силіцію:
((SiO₂)₆₀ (H₂O)₃₀ та (SiO₂)₆₀. Згідно розрахунків (метода функціоналу густини, обмінно-кореляційний функціонал B3LYP і базисний набір SBC) встановлено, що дані фуллереноподібні кремнеземні молекулі є термодинамічно стабільними відносно розглянутих схем розпаду. The models are proposed for inorganic fullerenes — (SiO₂)₆₀ (H₂O)₃₀ and (SiO₂)₆₀
(i.e. bubble-frame nanoparticles of polyhedral morphology based on silicium
dioxide). The calculation results (based on the density-functional theory,
B3LYP exchange-correlation functional and SBC basis set) testify that the
specified fullerene-like silica molecules are thermodynamically stable with
regard to decomposition schemes under investigation. Предложены модели неорганических фуллеренов — полых каркасных
наночастиц полиэдрической морфологи на основе диоксида кремния:
(SiO₂)₆₀ (H₂O)₃₀ и (SiO₂)₆₀. Результаты расчетов, выполненных методом функционала плотности с использованием обменно-корреляционного функционала B3LYP и базисного набора SBC, свидетельствуют, что указанные
фуллереноподобные кремнеземные молекулы термодинамически устойчивы относительно рассмотренных схем распада.