Стохастична магнетна структура аморфних стопів - Шпак, А.П.; Куницький, Ю.А.; Демент’єв, В.О.; Нечитайло, Я.А.; Куницька, Л.Ю.; Дзюба, Л.Г.; Барабаш, М.Ю. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Для бінарних та багатокомпонентних аморфних феромагнетиків на основі
групи заліза, одержаних швидким гартуванням розтопу, в наближенні стохастичної магнетної структури виконано розрахунки значень напружености
кореляційного поля Нl
, Блохової сталої В, коефіцієнта спін-хвильової цупкости Д, сталої обмінної взаємодії α, радіюса кореляції rc. Встановлено закономірності зміни льокальних магнетних параметрів в залежности від хемічного складу аморфних феромагнетиків та при переході їх у кристалічний
стан. Проаналізовано причини існування кореляцій обмінної взаємодії і неоднорідностей намагнетованости у нанокристалічних 3d-феромагнетиках. For binary and multicomponent amorphous ferromagnetics based on metals of
the iron group and produced by fast quenching from melt, calculations of correlation-field
intensity Нl
, Bloch constant B, factor of spin-wave rigidity Д, constant
of exchange interaction α, and correlation radius rc are carried out within
the stochastic magnetic-structure approximation. Regularities in changes of
local magnetic parameters are determined depending on chemical composition of
amorphous ferromagnetics and at their transition in crystal state. Reasons for
existence of correlations between the exchange interaction and the heterogeneitiesofmagnetization
in nanocrystalline 3d-ferromagneticsare analyzed. Для бинарных и многокомпонентных аморфных ферромагнетиков на основе
металлов группы железа, полученных быстрой закалкой из расплава, в приближении стохастической магнитной структуры проведены расчеты значений напряженности корреляционного поля Нl
, постоянной Блоха В, коэффициента спин-волновой жесткости Д, постоянной обменного взаимодействия α, радиуса корреляции rc. Определены закономерности изменения локальных магнитных параметров в зависимости от химического состава
аморфных ферромагнетиков и при переходе их в кристаллическое состояние. Проанализированы причины существования корреляций обменного
взаимодействия и неоднородностей намагниченности в нанокристаллических 3d-ферромагнетиках.