Явления переноса в приповерхностных слоях диоксида циркония - Савина, Д.Л.; Токий, В.В.; Константинова, Т.Е.; Токий, Н.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Целью настоящей работы был расчет энергии перемещения кислорода по
поверхности и ее сравнение с энергией вакансионного механизма диффузии в приповерхностных слоях. Предлагается механизм перемещения
адсорбируемого кислорода на поверхности (111) двуокиси циркония.
Компьютерное квантово-механическое моделирование транспортных явлений в пластине с использованием теории сильной связи показало, что
энергия перемещения кислорода по поверхности (111) двуокиси циркония больше, чем энергия перемещения анионной вакансии в объеме. Метою цієї роботи був розрахунок енергії переміщення кисню по поверхні
та її порівняння з енергією вакансійного механізму дифузії у приповерхневих шарах. Запропоновано механізм переміщення адсорбованого кисню по поверхні (111) двоокису цирконію. Комп’ютерне квантово
механічне моделювання транспортних явищ у пластині з використанням
теорії сильного зв’язку показало, що енергія переміщення кисню по поверхні (111) двоокису цирконію більше, ніж енергія переміщення аніонної
вакансії в об’ємі. The purpose of a given work is to study migration energy of oxygen on surface
and comparison of it with energy of the vacancy mechanism of diffusion
in near-surface layers. The mechanism of migration of adsorbed oxygen on a
surface (111) of zirconia is proposed. Computational quantum-mechanical
modelling using tight-binding theory of transport phenomena in a plate
shows that migration energy of oxygen along surface (111) of zirconia is
higher than anion-vacancy migration energy in bulk.