Нестабільність домішконаповнених мезофаз щодо утворення модульованих структур - Клещонок, А.В.; Решетняк, В.Ю.; Татаренко, В.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Аналізуються необхідні термодинамічні умови появи шаруватих структур при неодноріднім розподілі домішкових цупких кулястих частинок у
мезоморфнім середовищі. Використовуються метода статичних флюктуаційних хвиль та наближення самоузгодженого поля в моделю квазиґратницевого газу. Вважається, що за формування структур відповідає залежна від зовнішніх умов далекосяжна непряма взаємодія між домішковими частинками, що індукується інтерференцією статичних полів викривлення директора. Такий підхід дозволяє оцінити температуру, за якої
можуть з’являтися модульовані структури, та їх просторовий період. Necessary thermodynamic conditions of appearance of modulated lamellarstructures
within the framework of the non-uniform distribution of impurity
rigid-ball-like particles intruded into the mesomorphic host medium are analyzed.
The method of static fluctuation waves and the self-consistent-field
approximation within the quasi-lattice-gas model are used. The externalcondition-dependent
long-range indirect elastically-controlled interaction
between impurity particles is induced by an interference of static directorfield
curvatures and is considered as being responsible for the formation of
superstructures. Such approach allows estimating the temperature of formation
of the possible modulated structures and their spatial period. Анализируются необходимые термодинамические условия появления
слоистых структур при неоднородном распределении примесных жестких
шаровых частиц в мезоморфной среде. Применяются метод статических
флуктуационных волн и приближение самосогласованного поля в модели
квазирешеточного газа. Считается, что за формирование структур отвечает зависимое от внешних условий дальнодействующее взаимодействиемежду примесными частицами, которое индуцируется интерференцией
статических полей искривления директора. Такой подход позволяет оценить температуру, при которой могут появляться модулированные структуры, и их пространственный период.