Электронная структура и температурная зависимость размера областей однородного магнитного ближнего порядка в закаленном неупорядоченном сплаве ОЦК-Fe₀,₅Co₀,₅ - Репецкий, С.П.; Татаренко, В.А.; Мельник, И.Н.; Лень, Е.Г.; Вышиваная, И.Г.; Лень, Т.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Исследована температурная зависимость характерных размеров областей
(типа «магнитных доменов») с однородным магнитным ближним порядком в сплаве Fe₀,₅Co₀,₅. Выявлен микроскопический механизм магнитного
упорядочения сплава с сильными электронными корреляциями. В расчетах использована теория энергетического спектра и термодинамического
потенциала для магнитных бинарных сплавов замещения переходных металлов. Теория основана на кластерном разложении для функций Грина и
термодинамического потенциала неупорядоченного кристалла сплава. Досліджено температурну залежність характерних розмірів областей (типу «магнетних домен») з однорідним магнетним близьким порядком в стопі Fe₀,₅Co₀,₅. Виявлено мікроскопічний механізм магнетного упорядкування стопу з сильними електронними кореляціями. У розрахунках використано теорію енергетичного спектру і термодинамічного потенціялу для магнетних бінарних стопів заміщення перехідних металів. Теорія базується
на кластернім розвиненні для Ґрінових функцій та термодинамічного потенціялу невпорядкованого кристалу стопу. Temperature dependence of the characteristic sizes of regions of ‘magnetic-domain’ type with the homogeneous magnetic short-range order in an alloy of
Fe₀,₅Co₀,₅ is considered. The microscopic mechanism of magnetic ordering in
an alloy with strong electron correlations is revealed. The theory of energy
spectrum and thermodynamical potential for magnetic binary substitutional
alloys, which consist of transition metals, is used for calculations. The theory
is based on a cluster expansion for the Green functions and thermodynamical
potential of disordered crystal of an alloy.