Роль лимбальных клеток в регенерации роговицы - Попандопуло, А.Г.; Кавелина, А.С.; Иванова, О.Н.; Дрожжина, Г.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Основними функціями рогівкового епітелію є регенерація після пошкодження і захисна, що забезпечує
стабільність слізної плівки [8, 11]. Відновлення поверхневого епітелію при його пошкодженнях відбувається
за рахунок поділу і міграції базальних епітеліоцитів рогової оболонки, а також трансформації і доцентровий
руху камбіальних (стовбурових) клітин лімба. Стовбурові клітини (СК) лімба розташовані у базальному
епітелії [10, 11]. Одним з найбільш сучасних методів лікування є аутолімбальная трансплантація, при якій
клітини лімба беруться з контрлатерального здорового ока [10].
Останні дослідження спрямовані на удосконалення технологій виділення та культивування лімбальних
епітеліальних клітин рогівки, розробку способів фіксації і доставки цих клітин в тканини рогівки, а також
з’ясування тонких механізмів регуляції процесів диференціювання СК після трансплантації їх на поверхню
очі, що є актуальною проблемою офтальмології.ор, старший научный сотрудник Г. И. Дрожжина. The main functions of the corneal epithelium are regeneration after injury and protection that ensure the stability of
the tear film [8, 11]. Correction of a surface epithelial damage is provided by division and migration of the basal epithelial
cells of the cornea, as well as transformation and centripetal movement of the cambium (stem) cells of the limb. The stem
cells (SC)are located in the basal limb epithelium [10, 11]. One of the most modern methods of treatment is autolimbial
transplantation, in which the cells are taken from the contralateral limb of the healthy eye [10]. The recent studies have
been aimed at improving the technology of isolation and culturing the limbal epithelial cells of the cornea, developing the
ways of capture and delivery of these cells into the cornea tissue, and establishing the fine mechanisms of differentiation
of SC arter transplanting them onto the eye surface, which is a topical issue of ophthalmology.