Поликластерная структура и электрохромизм плёнок оксида вольфрама - Краснов, Ю.С.; Колбасов, Г.Я.; Волков, С.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Метод катодного осаждения плёнок аморфного вольфрама из электролита на
основе вольфрамата натрия позволяет получать слои оксида вольфрама на
прозрачных токопроводящих подложках с хорошей воспроизводимостью их
электрохромных характеристик. Такие плёнки состоят из нанокластеров,
размер которых определяется такими параметрами электролиза, как плотность тока осаждения и рН исходного электролита, причём доминирование в
этих плёнках именно нанокластеров в виде анионов поливольфраматов отличает их от плёнок, полученных другими методами. Показано, что анализ
зависимости тока от потенциала и последовательность появления специфичных полос поглощения оптического спектра при окрашивании катодноосаждённых плёнок позволяют определять количественное содержание в них
нанокластеров различного размера. Метода катодного осадження плівок аморфного оксиду вольфраму з електроліту на основі вольфрамату натрію дозволяє одержувати шар оксиду вольфраму на прозорих струмопровідних підложжях з хорошою відтворюваністю їх електрохромних характеристик. Такі плівки складаються з нанокластерів, розмір яких визначається такими параметрами електролізи, як густина струму осадження та рН вихідного розчину електроліту, причому домінування в них саме нанокластерів у вигляді аніонів полівольфраматів відрізняє
їх від плівок, що одержані іншими методами. Показано, що аналіза залежности струму від потенціялу і послідовність появи специфічних смуг вбирання оптичного спектру при забарвленні катодоосаджених плівок дозволяють визначати кількісний вміст в них нанокластерів різного розміру. The method of cathodic deposition of amorphous tungsten-oxide films from sodium-tungstate-based
electrolyte makes possible to fabricate layers of this oxide
on transparent current-conducting substrates with good reproducibility of their
electrochromic characteristics. Such films consist of nanoclusters, which have
the sizes determined by such electrolysis parameters as deposition current density
and pH of the initial electrolyte. Predominance of nanoclusters as polytung-state anions in these films distinguishes them from films obtained by other
methods. As shown, the percentage of nanoclusters of different sizes in cathodically
deposited films can be determined by both the analysis of the dependence of
current on potential and the sequence of appearance of various absorption bands
in the optical spectrum during coloration of these films.