Синтез и электрокаталитические свойства пленок на основе нанодисперсного ZnO - Воробец, В.С.; Колбасова, И.Г.; Линючева, О.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Исследованы электрокаталитические свойства электродов на основе нанодисперсного оксида цинка, полученного электрохимическим методом,
при электровосстановлении растворенного кислорода. Из фотоэлектро-химических исследований определен средний размер наночастиц ZnO в
пленке d = 4—5 нм. Показано, что совместное осаждение наночастиц ZnO и
эозина Н приводит к уменьшению потенциала восстановления O2. Установлено, что электроды на основе нанодисперсного ZnO имеют стабильные характеристики в процессе электровосстановления О2 в физиологическом растворе NaCl. Досліджено електрокаталітичні властивості електрод на основі нанодисперсного оксиду цинку, одержаного електрохемічною методою, при електровідновленні розчиненого кисню. Із фотоелектрохемічних досліджень
визначено середній розмір наночастинок ZnO у плівці d = 4—5 нм. Показано, що сумісне осадження наночастинок ZnO та еозину Н призводить до
зменшення потенціялу відновлення O2. Встановлено, що електроди на
основі нанодисперсного ZnO мають стабільні характеристики у процесі
електровідновлення О2 у фізіологічнім розчині NaCl. Electrocatalytic properties of electrodes based on nanodispersed zinc oxide obtained
by an electrochemical method at dissolved-oxygen electroreduction are
investigated. The mean size of ZnO nanoparticles in a film determined from photoelectrochemical
investigations is d = 4—5 nm. As shown, the co-deposition of
ZnO nanoparticles and eosin Н results in decrease of O2 reduction potential. As
revealed, the electrodes based on nanodispersed ZnO have stable characteristics
during О2 electroreduction in physiological NaCl solution.