Активность цеолитных катализаторов, содержащих нанопорошки Zr и Mo, в процессе превращения газообразных углеводородов - Восмерикова, Л.Н.; Седой, В.С.; Восмериков, А.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Изучены процессы превращения пропан-бутановой фракции и природного
газа в ароматические углеводороды на галло- и алюмосиликатах, модифицированных электровзрывными нанопорошками Zr и Mo. Наиболее эффективными катализаторами ароматизации низкомолекулярных парафинов
являются галлоалюмосиликат, содержащий 1,0% Zr, и алюмосиликат с
добавкой 4,0% Mo и 0,5% Zr. Селективность образования на них ароматических углеводородов в зависимости от состава исходного газообразного
сырья составляет 60—80% при температуре реакции 550—750°С и объемной
скорости 200—1000 ч⁻¹. Вивчено процеси перетворення пропан-бутанової фракції й природного
газу в ароматичні вуглеводні на гало- і алюмосилікатах, модифікованих
електровибуховими нанопорошками Zr і Mo. Найбільш ефективними каталізаторами ароматизації низькомолекулярних парафін є галоалюмосилікат, що містить 1,0% Zr, та алюмосилікат з домішкою 4,0% Mo і 0,5%
Zr. Селективність утворення на них ароматичних вуглеводнів в залежності від складу вихідної газоподібної сировини становить 60—80% за температури реакції 550—750°С і об’ємної швидкости 200—1000 год⁻¹. The conversion of propane-butane fraction and natural gas into aromatic hydrocarbons
using the galloalumosilicates modified with electroexplosive
nanopowders is studied. The galloalumosilicate with Zr content of 1.0% and
galloalumosilicate with both Mo addition of 4.0% and Zr addition of 0.5%
are the most effective catalysts to aromatize low-molecular paraffins. Depending
on the composition of initial gaseous raw material, the selectivity of
aromatic hydrocarbons formation over them is 60—80% at the reaction temperature
of 550—750°С and volumetric rate of 200—1000 h⁻¹.