Стратегія організації Січневого повстання 1863-1864 рр. в Правобережній Україні та перешкоди в її реалізації - Земський, Ю.С. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Розглянуті фактори, що обумовили застосування польською шляхтою модерної стратегії
мобілізації усіх верств суспільства для участі в повстанні; причини стримування процесу
демократизації свідомості, на прикладі Правобережної України.
Ключові слова: повстання, шляхетська ієрархія, націоконструювання, прокламації,
демократизація свідомості. Рассмотрены факторы, обусловившие использование польской шляхтой модерной стратегии
мобилизации всех слоев общества для участия в восстании; причины сдерживания процесса
демократизации сознания, на примере Правобережной Украины.
Ключевые слова: восстание, шляхетская иерархия, нациоконструирование, прокламации,
демократизация сознания. The article considers the factors which caused the use by the Polish gentry of the modern strategy of
mobilization of all strata of the society for the participation in the revolt, as well as the reasons for
control the process of consciousness democratization, on the example of the Right-Bank Ukraine.
Key words: revolt, gentry’s hierarchy, nation forming process, proclamations, consciousness
democratization