Виникнення додаткових плазмових резонансів у шаруватих малих частинках - Лерман, Л.Б. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
В довгохвильовому наближенні розглянуто задачу виникнення додаткових поверхневих плазмонних резонансів у шаруватих наночастинках еліпсоїдної та кулястої форми під дією електромагнетного випромінення.
Детально досліджено випадки двошарових частинок з металевим ядром
та металевою оболонкою. Для кулястої частинки із срібним ядром і золотою оболонкою досліджено вплив об’ємної частини ядра на спектри вбирання електромагнетного випромінення в оптичнім діяпазоні. Within the long-wave approach, the problem of occurrence of additional surface
plasmon resonances in layered nanoparticles of the ellipsoidal and
spherical shape under electromagnetic irradiation is considered. The cases of
two-layer particles with a metal kernel and a metal shell are thoroughly investigated.
In an optical range, the influence of kernel bulk fraction on the
absorption spectra of electromagnetic radiation is investigated for a spherical
particle with a silver kernel and gold shell. В длинноволновом приближении рассмотрена задача возникновения дополнительных поверхностных плазмонных резонансов в слоистых наночастицах эллипсоидальной и сферической формы под действием электромагнитного излучения. Подробно исследованы случаи двухслойных частиц с металлическим ядром и металлической оболочкой. Для сферической частицы с серебряным ядром и золотой оболочкой исследовано влияние объемной доли ядра на спектры поглощения электромагнитного излучения в оптическом диапазоне.