Огляд історії військового поселення кавалерії на території Київської і Подільської губерній (1836-1857) - Цубенко, В.Л. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Проаналізовано причини та особливості створення військового поселення кавалерії на
території Київської і Подільської губерній, адміністративно-територіальний устрій, кількісний,
етнічний і соціальний склад населення, розвиток господарства. Проанализированы причины и особенности создания военного поселения кавалерии на
территории Киевской и Подольской губерний, административно-территориальное устройство,
количественный, этнический и социальный состав населения, развитие хозяйства. In article the reasons and features of creation of military settlement of a cavalry on territories of the
Kiev and Podolsk provinces, the administrative-territorial device, quantitative, ethnic and social
composition of the population, economy development are analysed.