Мониторинг влияния низкоинтенсивных электромагнитных излучений и морфофункциональные изменения эритроцитов крови человека - Рыбалко, С.Ю.; Ященко, С.Г.; Колбасин, П.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
На сьогоднішній день використання засобів комунікації є одним з основних антропогенних чинників,
що мають біотропний вплив на організм людини. Для оцінки хронічної дії антропогенних електромагнітних
випромінювань (ЕМВ) шляхом проведеного моніторингу була розрахована інтегральне дозове
електромагнітне навантаження (ІДЕН). Статистична обробка результатів моніторингу виявила достовірний
кореляційний взаємозв’язок між ІДЕН, індексом функціональних змін (ІФЗ) серцево – судинної системи та
біологічним віком, а також визначен кореляційний зв’язок між біологічним віком і групою крові за системою
АВ0. В ході серологічних реакцій in vitro виявлено зміну авідності реакції аглютинації по системі АВ0 і Rh
при опроміненні дослідної групи еквівалентним ІДЕН. Today, the usage of communication devices is one of the major anthropogenic factors of biotropic effect on
the human body. In order to estimate the chronic effect of anthropogenic electromagnetic radiation (EMR), the
cumulative dose of electromagnetic loads (IDEL) was calculated. Statistical analysis of the monitoring results
revealed significant correlations between IDEL and functional changes in the index (IFC) in cardio – vascular system
and biological age. The correlation between the biological age and blood group system AB0 has been studied,
too. In the course of serological tests in vitro, a change in the avidity of agglutination in AB0 and Rh irradiation
treatment group equivalent IDEL was revealed.