Краниометрические особенности юношей и девушек различных конституциональных типов - Стклянина, Л.В.; Тюренков, А.А.; Лузин, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Мета: визначити краніометричні характеристики у юнаків та дівчат Донбаського регіону та встановити
залежність між формою лицьового тат мозокового черепів з рівнем фізичної активності. Матеріали та методі.
Краніометрія та соматотипування проведено 222 юнакам та 250 дівчатам — мешканцям Регіону Донбаса.
Контингент був розподілений за рівнем фізичної активності (Ф-фізично активні, Н — неактивні). Результати.
У дівчат дослідженої популяції ані форма черепа, ані форма лиця не залежили від рівня фізичної активності,
проте мали конституційну детермінованість: відносно вузькі вили та брахікранія у дівчат — доліхоморфів,
мезокранія — у мезоморфів. У юнаків як форма черепа, так і пропорцій лиця різнилися у різних типів
тілобудови та в той самий час варьювали залежно від рівня фізичної активності, наприклад, для Ф-групи
було притаманне відносно вузьке лице та доліхокранія. Висновки. Форма черепа має не тільки конституційну
обумовленість (дівчата), проте також зазнає впливу екзогенних факторів, таких, як фізична активність (юнаки). Aim: to establish the craniometric characteristics for the residual inhabitants of the Donbass region and to
reveal the differences of the neuro- and viscerocranium shape dependently with the body type and physical activity.
Маterials and methods: somatotyping and craniometric measures were done among the 222 young male and 250
young female, obligate living in Donbass region. Population was subdivided into the physically active (Ph) and
passive (P) objects. Results. In female of the observed population the shape of the skull and face were independent
from the physical activity but strongly predicted by the body type: relatively narrow interzygomatic distance and
brachiocrania in dolychomorphes, mesocrania in mesomorphes. In male the neuro-and the viscerocranium’s shape
were determined by the both constitution and the physical activity as well as, for example, the relatively narrow
face and the dolychocrania were featured for the Ph-group. Conclusion. The shape of the skull depends not only
on body constitution (female) but also predicted by the exogenous factors, such as the physical activity (male). Данная работа является частью НИР кафедрі
анатомии человека ЛугГМУ «Антропометрические
особенности населения юношеского возраста различных
этногеографических групп». N гос.регистрации
00U20017444.