Морфометрическая характеристика артериальных дихотомий сосудистого русла печени - Тополов, П.А.; Зенин, О.К.; Дмитриев, А.В.; Кудымов, П.В.; Худяков, А.Е. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою роботи було вивчення співвідношень внутрішніх діаметрів артеріальних сегментів, які складають
дихотомію – структурну одиницю печінки. Було проведене морфометрічне дослідження 1603 дихотомій.
Встановлено наявність 4-х структурно-різних типів артеріальних дихотомій. Кількісною мірою, яка визначає
форму артеріального руслу печінки, може бути визнане відсоткове співвідношення кількості асиметричних
(в нашому розумінні 1 та 2 типів) та симетричних (дихотомій 3 та 4 типів). The aim of this work was a studying of the arterial segments internal diameters attitude, making a dichotomy,
as a part of liver vessel network. The morphometrical investigation of the 1603 dichotomies was done. Was fined
4 different types of the arterial dichotomies, depending of it function. Percent attitude between the quantity of
asymmetrical dichotomies (dichotomies of the 1 and 2 types) and symmetrical dichotomies (dichotomies of the 3
and 4 types) can be a quantitative characteristic of the arterial beds form.