Морфо-функциональные изменения при перинатальной гипоксии и возможные пути их коррекции - Заднипряный, И.В.; Сатаева, Т.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У серці новонароджених щурят в умовах внутрішньоутробної гіпоксії розвиваються оборотні, а у важких випадках – незворотні зміни як в кардіоміоцитах (провідних і скорочувальних), так і в судинах гемомікроциркуляторного русла, що є проявом не тільки гіпоксичного ушкодження серцевого м’яза, але й свідченням ішемічного характеру, розвилися ушкодження міокарду. Здатність Ліпіна надавати антигіпоксичний, антиоксидантний ефекти за рахунок стабілізації проникності клітинних мембран, захисту кальцієвих каналів від дії продуктів ПОЛ, тобто ліквідації дісметаболізма серцевого м’яза, його властивість накопичуватися в ішемізованих тканинах ставлять цей препарат в ряд перспективних засобів з кардіопротекторною дією. We revealed that in the hearts of newborn rats during intrauterine hypoxia occur reversible but in severe cases irreversible changes in cardiomyocytes (both conducting and contracile) and the microcapillaries around them. That is manifestation not only of hypoxic damage to the heart muscle but evidence of ischemic evolved myocardial damage. Lipin drug has the ability to provide anti-hypoxic, anti-oxidant effects by stabilizing the cell membrane permeability, calcium channel protection from the action of lipid peroxidation products, i. e. acts on the elimination of dismetabolism in the heart muscle. Its ability to accumulate in ischemic tissues can put this drug into a list of advanced remedies with a cardioprotective effect.