Електрохемічні властивості шаруватої сполуки GaSe - Балицький, О.О.; Грищенко, С.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Експериментально доведено, що освітлення напівпровідникової електроди, виготовленої з шаруватого напівпровідника n-GaSe в кислих та нейтральних середовищах посилює анодні і катодні реакції. Освітлення випроміненням сонячного діяпазону посилює віддачу електронів від електроди, а також селективне розчинення Se, Ga, стимулюючи їх перехід у
йонний стан. Рідкі нейтральні, кислі середовища у вигляді плівок або
крапель, які формуються на поверхні цих електрод, впливають на поверхневі характеристики досліджуваних напівпровідників, а тому вивчення
змін структури на нанорівні та електрохемічних властивостей необхідне
для з’ясування принципу дії нових фотоелектрохемічних комірок перетворення сонячної енергії. Экспериментально установлено, что освещение полупроводникового
электрода, изготовленного из слоистого полупроводника n-GaSe, в кислых и нейтральных средах усиливает анодные и катодные реакции. Освещение излучением солнечного диапазона усиливает отдачу электронов
от электрода, а также селективное растворение Se, Ga, стимулируя их переход в ионное состояние. Жидкие нейтральные, кислые среды в виде
пленок или капель, которые формируются на поверхности этих электродов, влияют на поверхностные характеристики исследуемых полупроводников; следовательно, изучение изменений структуры на наноуровне
и електрохимических свойств необходимо для раскрытия принципа действия новых фотоэлектрохимических ячеек преобразования солнечной
энергии. As established experimentally, the illumination of n-GaSe layered semiconductor
electrodes in acid and neutral environments enhances anode and cathode
reactions. Irradiation within the solar range leads to the increasing of theelectrons recoil from electrode and to the selective dissolution of Ga, Se,
stimulating their passing into the ionic state. Neutral and acid liquid environments
such as films or drops, which are formed on the surfaces of these
electrodes, affect the surface characteristics of the investigated semiconductors.
Therefore, investigation of a change of the electrochemical properties
and structure on nanolevel is necessary to clarify principle of operation of
new photoelectrochemical cells for sun energy transformation.