Приповерхневі зміни у поруватому вуглецевому матеріялі, ініційовані лазерним опроміненням - Трачевський, В.В.; Беркещук, М.В.; Рачій, Б.І.; Трохименко, О.М.; Мельник, А.К.; Яценко, Т.Л. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Досліджено стан поверхневих груп у поруватому вуглецевому матеріялі
(ПВМ) та вплив лазерного опромінення на властивості груп і електронну
підсистему ПВМ. Методою ЯМР виявлено різні типи поверхневих груп та
досліджено їх вплив на йони електроліту в приповерхневій області. Виявлено розподіл поверхневих груп і колективізованих електронів між трьома станами (1:3:6), що відрізняються спектроскопічними характеристиками (ЯМР та ЕПР) і відповідають структурним елементам матриці (порам) різної розмірности. Лазерне опромінення призводить до зменшення
різноманіття форм існування груп, як для вихідного, так і для леґованого
металами (Mn, Cr) ПВМ. The state of surface groups in porous carbon material (PCM) and influence of
laser irradiation on properties of these groups and on PCM electron subsystem
are studied. Different types of surface groups are detected by nuclear
magnetic resonance (NMR) spectroscopy, and their influence on electrolyte
ions in a subsurface region is studied. As shown, the surface groups and collective
unbound electrons can be found in three different states, which correlate
as 1:3:6 and correspond to different structural elements (to pores of different
dimensions). Laser irradiation leads to the reduction of variety of the
group existence forms for both the initial PCM and the PCM alloyed with
metals (Mn, Cr). Исследовано состояние поверхностных групп в пористом углеродном материале (ПУМ) и влияние лазерного облучения на свойства групп и электронную подсистему ПУМ. Методом ЯМР обнаружены разные типы поверхностных групп и исследовано их влияние на ионы электролита в приповерхностной области. Обнаружено распределение поверхностных групп
и коллективизированных электронов между тремя состояниями (1:3:6),
которые отличаются спектроскопическими характеристиками (ЯМР та
ЭПР) и соответствуют структурным элементам матрицы (порам) разной
размерности. Лазерное облучение приводит к уменьшению многообразия
форм существования групп, как для исходного, так и для легированного
металлами (Mn, Cr) ПУМ.