Властивості подвійного електричного шару на межі нанопористого вуглецю та водного розчину KOH - Рачій, Б.І.; Поважний, В.А.; Мельничук, О.В.; Головко, Л.В.; Будзуляк, І.М.; Мандзюк, В.І.; Беркещук, М.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Досліджено вплив морфології та поруватої структури нанопористого вуглецю (НВ), одержаного з антрациту, на місткісні характеристики суперконденсаторів (СК), виготовлених на його основі. Показано, що значення
питомої місткості вуглецевого матеріялу корелює із значенням загального об’єму пор; кореляція місткості із питомою поверхнею є менш строгою.
Встановлено, що загальна місткість матеріялу забезпечується місткістю
подвійного електричного шару (ПЕШ), а внесок псевдомісткости є мінімальним і становить менше 2%. The effects of morphology and porous structure of nanoporous carbon (NC)
obtained from anthracite on capacitive characteristics of supercapacitors
(SC) fabricated on its base are investigated. As shown, the specific-capacity
value of carbon material correlates with total pore volume value. The correlation
of capacity with specific surface is less strict. As revealed, the total capacity
of material is provided by double electric layer (DEL) capacity, and the
contribution of pseudocapacity is minimal and makes less 2%. Исследовано влияние морфологии и пористой структуры нанопористого
углерода (НУ), полученного из антрацита, на емкостные характеристики
суперконденсаторов (СК), изготовленных на его основе. Показано, что
значение удельной емкости углеродного материала коррелирует со значением общего объема пор; корреляция емкости с удельной поверхностью
является менее строгой. Установлено, что общая емкость материала обеспечивается двойным электрическим слоем (ДЭС), а вклад псевдоемкости
минимален и составляет менее 2%.