Утворення наночастинок срібла в полімерній матриці при формуванні періодичних структур голографічною методою - Кохтич, Л.М.; Смірнова, Т.М.; Куценко, О.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Методою синтези in situ одержано об’ємні періодичні структури полімер—
наночастинки срібла з просторовим періодом 0,4—1 мкм. Фотовідновлення наночастинок провадиться в утвореній голографічною методою періодичній структурі полімер—розчин AgNO3. Незворотній перерозподіл компонент у процесі полімеризації забезпечує довготривалу стабільність одержаних структур. Розмір наночастинок не перевищує 10 нм. Періодичні
структури товщиною 10—50 мкм характеризуються високим пропусканням > 80% у спектральному діяпазоні 550—1000 нм та низьким рівнем
світлорозсіяння. Досліджено дифракційні та оптичні властивості одержаних структур. Polymer—Ag nanoparticles bulk periodic structures with spatial period of 0.4—
1 μm are obtained by in situ synthesis method. Nanoparticles photoreduction is
carried out in periodic structure polymer—AgNO3 solution obtained by holographic
method. Irreversible redistribution of components in polymerization
process provides a long-time stability of obtained structures. The nanoparticle
size does not exceed 10 nm. Periodic structures 10—50 μm in thickness possess
high transparency (> 80%) and low light-scattering level in the spectral range
of 550—1000 nm. Diffraction and optical properties of obtained structures are
investigated. Методом синтеза in situ получены объемные пространственные структуры
полимер—наночастицы серебра с пространственным периодом 0,4—1 мкм.
Фотовосстановление наночастиц проводится в образованной голографическим способом периодической структуре полимер—раствор AgNO3. Необратимое диффузионное перераспределение компонент в процессе полимеризации обеспечивает долговременную стабильность полученных структур. Размер наночастиц не превышает 10 нм. Пространственные структуры толщиной 10—50 мкм характеризуются высоким пропусканием > 80% в спек-
тральном диапазоне 550—1000 нм, а также низким уровнем светорассеяния.
Исследованы дифракционные и оптические свойства таких структур.