Термодеструкция гомо- и гетеробиядерных гексаметилендиаминтетраацетатов Co(II) и Ni(II) - Березовская, А.В.; Пирский, Ю.К.; Кублановский, В.С.; Сывак, Т.А.; Марцинко, Е.Э.; Сейфуллина, И.И. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Изучены продукты термодеструкции гомо- и гетеробиядерных гексаметилендиаминтетраацетатов (Hmdta4−
) Co(II) и Ni(II) как электрокатализаторы
восстановления кислорода. Установлено, что максимальную активность в
реакции электровосстановления кислорода проявляет электрокатализатор,
содержащий продукты пиролиза комплекса с кобальтом, полученный при
температуре 600°С. Показано, что активность электрокатализаторов увеличивается за счет образования активных центров – нановключений на
поверхности пористой углеродной матрицы. Активность электрокатализаторов в зависимости от соотношения металлов в гомо- и гетеробиядерных
комплексах с H4Hmdta уменьшается в ряду: {Со—Со} > {Со—Ni} > Ni—Ni. Вивчено продукти термодеструкції гомо- та гетеробіядерних гексаметилендиамінтетраацетатів (Hmdta4−
) Co(II) та Ni(II) як електрокаталізатори
віднови кисню. Встановлено, що максимальну активність у реакції електровіднови кисню виявляє електрокаталізатор, який містить продукти
піролізи комплексу з кобальтом, одержаний за температури 600°С. Показано, що активність електрокаталізаторів збільшується за рахунок утворення активних центрів – нановключень на поверхні пористої вуглецевої
матриці. Активність електрокаталізаторів в залежності від співвідношення металів у гомо- та гетеробіядерних комплексах з H4Hmdta зменшується в ряду: {Со—Со} > {Со—Ni} > Ni—Ni. The products of thermodestruction of homo- and heterobinuclear Co(II) and
Ni(II) hexamethylenediaminetetraacetates as electrocatalysts for oxygen reduction
are studied. As revealed, the maximum activity in oxygen electroreduction
is manifested by electrocatalysts containing pyrolysis products of
cobalt complex obtained at 600°С. As shown, the activity of electrocatalystsincreases due to formation of active centres (nanoinclusions) on the surface
of carbon matrix. Electrocatalyst activity depending on the ratio of metals in
homo- and heterobinuclear complexes with H4Hmdta decreases in the series:
{Со—Со} > {Со—Ni} > Ni—Ni.