Дослідження пороутворення та об’ємних змін при рідкофазному спіканні композитів гідроксиапатит/скло - Пінчук, Н.Д.; Іванченко, Л.А.; Сич, О.Є. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Досліджено процес пороутворення та об’ємних змін при рідкофазному спіканні двох складів композиційних матеріялів гідроксиапатит/скло з вмістом наноструктурного гідроксиапатиту 40 і 60% мас. Встановлено, що процес спінення матеріялу під час термообробки є головною причиною утворення складної пористої структури композитів даного типу. В процесі спінення відбуваються макрозміни поверхні й об’єму зразків, які проявляються як втрати їх форми і утворення пузирів, та мікрозміни з перетворенням порової структури, її трансформацією з відкритої на закриту. The process of pore formation and volume changes at liquid-phase sintering of
two compositions of hydroxyapatite/glass composites with nanostructuredhydroxyapatite
content of 40 and 60 wt.% is investigated. As revealed, the
process of material foaming during heat treatment is the main cause of formation
of complex porous composite structures. Macrochanges of surface and
bulk of samples, which appear as a loss of their form and formation of bubbles,
and microchanges with transformation of pore structure from opened to closed
one take place in the process of foaming. Исследован процесс порообразования и объемных изменений при жидкофазном спекании двух составов композиционных материалов гидроксиапатит/стекло с содержанием наноструктурного гидроксиапатита 40 и 60%
масс. Установлено, что процесс вспенивания материала во время термообработки является главной причиной образования сложной пористой структуры композитов данного типа. В процессе вспенивания происходят макроизменения поверхности и объема образцов, которые проявляются как
потеря их формы и образование пузырей, и микроизменения с преобразованием поровой структуры, ее трансформацией с открытой на закрытую