Оптимизация комплексного лечения угрожающих преждевременных родов на основе стереофункциональных особенностей системы "мать-плацента-плод" - Линде, В.А.; Романова, О.А.; Боташева, Т.Л.; Железнякова, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті наведено результати дослідження ефективності медикаментозного, стандартного і модифікованого іглорефлексотерапевтичного методів лікування, що передбачає акупунктурний вплив на біологічно активні точки на стороні розташування плаценти. На підставі механогістерографічного, ультразвукового, кардіотокографічного методів, визначення гормонального, вегетативного та психоемоційного статусів доведено переваги пропонованого методу. Встановлено, що в результаті одностороннього по відношенню до плаценти акупунктурного впливу процеси функціональної симетрії в матково-плацентарно-плодовому комплексі у жінок із загрозою переривання вагітності змінюються на процеси функціональної асиметрії, що сприяють поліпшенню стану плода. The article presents the results of the research on the effectiveness of medical, standard and modified acupuncture treatments providing for acupuncture effect at the acupressure points on the placenta location. Basing on mechanohysterographic, ultrasonic, cardiotocographic methods, determination of hormonal, autonomic and emotional status we have proved the advantages of the proposed method. We have found that unilateral acupuncture impact on the placenta, processes of functional symmetry in the utero-placental-fetal complex in women with threatened termination of pregnancy give place to functional asymmetry of the processes that improve the fetus condition.