Половые и биоритмологические аспекты ретинопатии недоношенных - Клименко, Т.М.; Покотило, К.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Важливе місце у структурі перинатальної патології займає ретинопатія недоношених (РН), яка є основною причиною сліпоти та слабкого зору у дітей. Існує думка, що стать впливає на ризик розвитку та прогресування РН. Відсутні дослідження оцінки такого фактору ризику, як час народження на формування РН. У результаті дослідження 170 недоношених новонароджених з перинатальною патологією встановлено достовірне превалювання чоловічої статі серед дітей, які сформували ретинопатію недоношених різного ступеня важкості. Виявлено вплив сезонності на формування ретинопатії недоношених – превалювання захворювання у дітей, народжених взимку. Час народження недоношених новонароджених, які сформували РН, незалежно від строку гестації та методу родорозрішення, приходився на період з 9:00 до 14:00, з піком в 11:00-12:00 годин. An important place among perinatal pathology is taken by retinopathy of prematurity (ROP), since it is the major cause of children’s blindness and visual impairment. There is an opinion that gender influences the risk of development and progression of retinopathy of prematurity. Virtually there is no research to assess such a risk factor as the birth time influencing the formation of ROP. The survey of 170 prematurity infants shows a significant prevalence of newborn male children among those affected by retinopathy of prematurity of variable severity. It has been revealed that seasonality effects the formation of retinopathy of prematurity: the disease shows a prevalence for children born in winter. The birth time of infants with perinatal pathology, regardless of the gestational age and delivery method, relates to the period from 9:00 to 14:00, peaking at 11:00-12:00 hours.