Особенности кооперативной эмиссии света группой диполей, расположенных вблизи металлической наночастицы - Пустовит, В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
В работе рассматривается процесс радиационного и нерадиационного затухания колебаний слоя молекул-диполей, расположенных вблизи маленькой наночастицы золота. Предложено новое определение механизма
эффекта Дике для кооперативного излучения ансамбля молекул вблизи
наночастицы. Показано, что энергия, излученная системой N молекул,
всего лишь в три раза больше чем энергия, излученная одной молекулой,
находящейся возле наночастицы. У роботі розглядається процес радіяційного й нерадіяційного згасання
коливань шару молекуль-диполів, розташованих поблизу маленької наночастинки золота. Запропоновано нове визначення механізму ефекту
Діке для кооперативного випромінення ансамблю молекуль поблизу наночастинки. Показано, що енергія, випромінена системою N молекуль,
усього лише в три рази більша ніж енергія, випромінена однією молекулою, що перебуває біля наночастинки. The process of radiating and non-radiating damping of the layer of molecules-dipoles
located near a small gold nanoparticle is considered. A new
mechanism of the Dicke effect for cooperative emission of molecular layer
near nanoparticle is proposed. As shown, the total radiated energy for the
system of N molecules is only three times higher than that of a single molecule
located near nanoparticle.