Особенности матричного синтеза пористого полидивинилбензола в ММС типа KIT-6 и SBA-15 - Опанасенко, М.В.; Швец, А. В.; Ильин, В.Г. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Проведено сравнительное исследование матричной полимеризации дивинилбензола в кремнеземных мезопористых молекулярных ситах типа
SBA-15 и KIT-6. Установлено влияние пространственной структуры исходной матрицы, степени заполнения мезопор матрицы исходным мономером, среды, температуры и времени полимеризации, а также способа
удаления экзотемплата на пространственную организацию и пористую
структуру полимерных материалов. Показано, что предпочтительны избыточное заполнение мономером мезопор (1—1,5), полимеризация в вакууме и щелочной способ удаления матрицы. Метод ИК-спектроскопии
позволяет по относительному изменению интенсивности колебаний винильной группы оценить степень превращения исходного мономера. Виконано порівняльне дослідження матричної полімеризації дивінілбензолу в кремнеземних мезопористих молекулярних ситах типу SBA-15 та
KIT-6. Встановлено вплив просторової структури вихідної матриці, ступеня заповнення мезопор матриці вихідним мономером, середовища, температури і часу полімеризації, а також способу видалення екзотемплату
на просторову організацію і пористу структуру полімерних матеріялів.
Показано, що кращі результати досягаються при надлишковому заповненні мономером мезопор (1—1,5), полімеризації у вакуумі та лужному
способі видалення матриці. Метода ІЧ-спектроскопії дозволяє за відносною зміною інтенсивности коливань вінільної групи оцінити ступінь перетворення вихідного мономеру. Comparative investigation of matrix polymerization of divinylbenzene in
silica mesoporous molecular sieves of SBA-15 and KIT-6 types is carried out.
Influence of spatial structure of initial matrix, pore filling degree by an initial
monomer, medium, temperature and time of polymerization as well as
method of silica removal on the structure and porous properties of polymeric
materials is investigated. As demonstrated, the surplus mesopore filling by
monomer (1—1.5), polymerization in vacuum and alkaline method of matrixremoval are preferable. Method of IR-spectroscopy allows estimating of initial
monomer conversion degree by the relative change in intensity of vinylgroup
vibrations.