Синтеза порожнинних сферичних наночастинок діоксиду кремнію - Горбик, П.П.; Дубровін, І.В.; Демченко, Ю.О.; Філоненко, М.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Розглянуто основні принципи і методи одержання порожнинних неорганічних наносфер. Синтезу здійснювали безпосередньо на поверхні частинок аерозолю розчину тетрахльорсилану у чотирихльористому вуглеці.
Визначено умови для формування частинок із заданою структурою і морфологією. Виконано дослідження фазового, елементного складу і морфології одержаних частинок за допомогою метод Рентґенової фазової аналізи, Ожеспектроскопії, растрової електронної мікроскопії. The main principles of hollow inorganic nanospheres fabrication are studied.
The synthesis is carried out on the surface of aerosol particles of tetrachlorosilane
in CCl4 solution. Investigations of phase and element compositions and
morphology of fabricated particles using X-ray analysis, Auger-spectroscopy,
and scanning electron microscopy are carried out. Рассмотрены основные принципы и методы получения полых неорганических наносфер. Синтез осуществляли непосредственно на поверхности
частиц аэрозоля раствора тетрахлорсилана в четырёххлористом углероде.
Проведено исследование фазового, элементного состава и морфологии полученных частиц с помощью методов рентгеновского фазового анализа,
оже-спектроскопии, растровой электронной микроскопии.